facebook
CZ
CZ
Menu
O nás
Členství
Jak se připojit


18.9.2023 13:22 - Matonka

V České republice existuje více než 30 spolků, které provozují neziskové komunitní internetové sítě. Mezi ně patří i náš spolek Jm-net, v Plzni a okolí PilsFree, na Moravě Unart apod. Tyto sítě poskytují připojení k internetu domácnostem v oblastech, kde by komerční poskytovatelé internetu nebyli schopni nebo ochotni investovat.
Díky tomu, že spolky nemusí generovat žádný zisk pro majitele (majiteli jsou všichni členové), mohou spolky všem členům přinášet i něco navíc, jako je IPTV, nebo výstavba optických sítí i mimo velká města. Od roku 2014 Finanční správa tvrdí, že tyto spolky podnikají, protože členové platící členské příspěvky jsou podle Finanční správy zákazníky, kteří za služby, které spolky poskytují, platí. Spolky však tvrdí, že jejich činnost je nezisková. Členské příspěvky se používají na údržbu, obnovu a rozvoj sítí, které jsou ve vlastnictví spolků.

Sdružení za nekomerční internet Nekomercni.net usiluje o to, aby zákony platily pro všechny a aby Finanční správa postupovala tak, jak stanovuje zákon. Sdružení také usiluje o obecnou edukaci o tom, jak neziskové komunitní sítě skutečně fungují a v čem jsou prospěšné. To se obecně týká všech spolků a jejich přínosů pro naši občanskou společnost. Ke sdružení se v současné době přidalo 12 spolků s více než 65 tisíci členy a další se přidávají.
Neziskové komunitní internetové sítě poskytují cenný internetový přístup lidem, kteří by jej jinak neměli. Jsou také důležitou alternativou komerčních poskytovatelů internetu. Ne všichni občané v naší republice touží být zákazníky. Někteří z nás chtějí být členy a spolurozhodovat o činnostech a cílech spolků.

Všem našim členům děkujeme, že takoví jste.